Grote bosbranden op Tenerife

Grote bosbranden op Tenerife

Op dit moment zijn er flinke bosbranden op Tenerife. Het vuur heeft daar inmiddels een omtrek van maar liefst 84 kilometer. De brand is zo groot dat moet worden gevreesd voor het voortbestaan van veel unieke, inheemse planten én er is natuurlijk ook een groot risico voor de wijnbouw op Tenerife.

Ik sprak vandaag Javier van Viña Gomez. Ik kon hem het goede nieuws brengen dat zijn wijn volgens het Nederlandse tijdschrift WineLife tot de beste wijnen van vulkanische bodem behoort. Hij zei me dat ik blij mocht zijn dat ik nog een voorraadje van zijn wijn van vorig jaar heb. De branden zijn z’n wijngaarden nu op ongeveer 300 meter genaderd. 

 

De bosbranden zijn de wijngaarden van Viña Gomez op zo'n 300 meter genaderd.

 

José Maria van wijnhuis Linaje del Pago heeft vandaag een perceel geoogst dat risico liep op brandschade. Een kaart van NASA met daarop de ontwikkeling van de brand, laat zien wat een enorm deel van Tenerife met de brand te maken heeft. Op deze kaart is ook goed te zien dat de brand de belangrijke wijnbouwgebieden Tacoronte en La Orotava nadert. 

Deze kaart van de NASA laat zien hoe groot het gebied is, dat is geraakt door de bosbranden.

 

Naar verluidt zet de brandweer zich nu vooral in om het vuur aan de noordkant van het eiland te bestrijden. Onderstaande foto vanuit Santa Ursula van vannacht toont hoe dicht het vuur de bebouwing aan de kust nadert. 

Santa Ursula

 

De brandweer heeft diverse blusvliegtuigen ingezet. Diverse steden adviseren inmiddels om mondkapjes te dragen vanwege de slechte luchtkwaliteit.

Blusvliegtuig

Terug naar blog